Nyheter

Skriv ut
PDF
jun
27

Cirkelledare vardagssvenska söks

 

2016-06-27, stoppdatum ansökan 2016-08-15

Uppdragsbeskrivning: Arvoderade ledare för studiecirklar i vardagssvenska

Ta chansen att bidra aktivt med att stödja nyanlända i Sverige genom att bli cirkelledare i vardagssvenska hösten 2016! Vi söker arvoderade studiecirkelledare över hela landet!

Studieförbundet Kulturens söker ledare till vardagssvenska!

På uppdrag av regeringen har Folkbildningsrådet fått särskilda pengar att fördela till samtliga 10 studieförbund för studiecirklar i vardagssvenska. Studiecirklarna ska genomföras före 31 december 2016.

Målsättning och målgrupp för studiecirklarna

Deltagarna ska lära sig grunderna i svenska språket så att de kan göra sig förstådd och förstå andra i olika vardagssituationer. Fokus är på det talade språket och ordförståelse. Målgruppen är asylsökande i Sverige oavsett boendeform som fyllt 18 år. Även personer som fått uppehållstillstånd men bor kvar på Migrationsverkets anläggningsboende kan delta i verksamheten. Varje studiecirkel ska ha 10 – 12 godkända deltagare. Med godkänd deltagare menas dels att personen tillhör målgruppen, dels att personen är med vid minst tre tillfällen och minst ett av de första tre tillfällena. Det är viktigt att fortlöpande återrapportera eventuella avhopp eller förflyttningar till oss.

Studiecirkelns omfattning och villkor

Studiecirkeln ska vara 40 studietimmar á 45 minuter (förslagsvis 10 tillfällen á 4 studietimmar) och de ska följa den gemensamma studieplanen som är framtagen. I enlighet med studieplanen ska deltagarnas språkutveckling kunna utvecklas och dokumenteras.

Du som ledare ansvarar för planering och genomförande samt fyller i och skickar in vår närvarolista för cirkeln. Du får närvarolistan av oss när du skickat in en föranmälningsblankett som även innehåller deltagarnas LMA-nummer eller samordningsnummer (i vissa fall personnr) samt kontaktuppuppgifter. Du svarar även för utvärdering av genomförd studiecirkel, förslagsvis vid sista tillfället. Vi kommer att arbeta fram en gemensam mall för självutvärdering av studiecirkeln.

Du som ledare ansvarar för rekrytering av deltagare till studiecirkeln med visst stöd från oss. Det gör du enklast genom att kontakta asylboenden i närområdet. Vi kan hjälpa med kontaktuppgifter till Migrationsverket osv. Vår erfarenhet är att många asylsökande är intresserade och vill aktivera sig. Du ser också till att det finns lämpliga lokaler. Om det krävs resor för deltagarna så ska Migrationsverket stå för deras kostnader.

Du kan kontraktera en stödledare vid tre tillfällen á fyra studietimmar, förslagsvis vid första tre tillfällena.

I samråd med oss så erhåller du studiematerial.

Ersättning och rörelsemedel

Det utgår en ersättning om 165 kronor inklusive semesterersättning per studietimme, alltså 6 600 kronor per studiecirkel. Planeringstid ingår i detta. Du får dock en ersättning om 1 000 kronor i uppstartssyfte så att studiecirkeln kommer igång. Det utgår även en ersättning om 500 kronor för avslutande rapportering och redovisning av deltagarutvärderingen. Reseersättning till studiecirkelledaren kan utgå med lämpligaste färdmedel, max 1 000 kronor per studiecirkel.

Vi har budgeterat för arvode till stödledare, max 12 studietimmar á 145 kronor inklusive semesterersättning.

Ersättningar utbetalas efter studiecirkeln avslutats och rapportering skett.

Om det mot förmodan behövs ekonomiskt stöd för lokaler så finns en möjlighet till detta, dock är maxgränsen vad gäller lokalkostnader mycket låg.

Du som ledare är försäkrad genom Kulturens.

Alla studiecirkelledare får ett diplom efter genomförd studiecirkel.

Kvalifikationer och ansökan

Du ska ha goda kunskaper i svenska i tal och skrift och vara intresserad av människor. Du har en god organisatorisk förmåga. Erfarenhet av att lära ut och leda grupper är en merit, likaså är det meriterande med erfarenhet inom föreningslivet. Skriv gärna om du haft tidigare kontakter med nyanlända och/eller kontakter med asylboenden.

Ansökan ska vara oss tillhanda senast måndag 15 augusti 2016 - skicka en kortfattad presentation av dig till Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen .

Frågor och funderingar besvaras endast via e-post, Den här e-postadressen är skyddad från spamrobotar. Du måste tillåta Javascript för att visa e-postadressen

Vi räknar med att återkomma till samtliga som ansökt senast den sista augusti. Om det är många sökande kommer vi att eftersträva geografisk spridning.

Om Kulturens Bildningsverksamhet

Studieförbundet Kulturens är Sveriges yngsta studieförbund. Vi genomför folkbildningsverksamhet inom kulturområdet och ser kultur som en metod för lärande och gemenskap. Kulturens består av 16 rikskulturorganisationer som är medlemmar. Under 2015 genomförde vi folkbildningsverksamhet i alla län/regioner och i drygt 180 av landets 290 kommuner. Vi är partipolitiskt och religiöst obundna. Mer information: www.kulturens.se

 

  Hela annonsen som PDF

Skriv ut
PDF
jun
17

Dans och Spelmansstämma i Kungsträdgården

Välkommen på Dans och Spelmansstämma i Kungsträdgården den 27 augusti

Läs hela inbjudan här

Skriv ut
PDF
jun
15

Kontorsrum i Stockholm uthyres

Riksförbundet Unga Musikanter (RUM) hyr ut kontorsrum med tillgång till mötesrum i centrala Stockholm

Läs mera här

 

 

 

 

 

Skriv ut
PDF
jun
13

Region MITT särskilda folkbildningsinsatser

Kulturens Region Mitt har i maj beslutat att gå in i följande satsningar;

 

 • Arrangörsföreningen Folkmusikfest, Spelstinafestivalen 10 000 kronor
 • Riksförbundet Unga Musikanter RUM, MusikRUM 10 000 kronor
 • S:a Hälsinglands orkesterförening samt kören GE-klaven, Klassiska körverk – körer och musiker i samverkan 8 000 kronor
 • Eric Sahlström Institutet, Akustiskt i Tobo 11 000 kronor
 • La Cappella, Damkörfestival 11 000 kronor
Skriv ut
PDF
jun
13

Region Norr särskilda folkbildningsinsatser

Kulturens Region Norr har i maj beslutat att gå in i följande satsningar;

 

 • Medelpads Folkmusikförbund, samspelsdagar i Sundsvall 5 000 kronor
 • Småbyarnas kultur och miljöförening, Moving 3 000 kronor
 • Nordingrå Konstnärsverkstad, utveckling av Konstnärsverkstaden 9 000 kronor
 • GunBritt å dom, workshop med triolopolskor 4 000 kronor
 • Kluster, konsert med ensemblen Skogen 8 000 kronor
 • Kulturföreningen Kretsen, skrivarträffar + musikcafé och konstutställning 4 000 kronor + 7 000 kronor
Kulturens Bildningsverksamhet
// Adress Box 1148, 171 23 Solna //
Besöksadress Linnégatan 14, Stockholm // Växel 08-470 24 45 // E-post info@kulturens.se

single_pixel

Kulturens har sexton medlemsorganisationer med vilka vi har ett mycket nära samarbete:
Föreningen Sveriges Körledare, Kammarmusikförbundet, Kontaktnätet Riksförbundet för Folkmusik och Dans (RFOD), Riksförbundet Unga Musikanter (RUM), Riksförbundet Visan i Sverige, Svenska Folkdansringen, Svensk Jazz, Sveriges Film-och Videoförbund (SFV), Sveriges Körförbund, Sveriges Orkesterförbund (SOF), Sveriges Spelmäns Riksförbund (SSR), upSweden music community, Ung Media Sverige, FolkYou, Sub - Riksförbundet för subkultur.