KURSEN ÄR FULLBOKAD! Ytterligare kursdatum kommer.

Att göra kortfilm – grundkurs online i filmskapande och redigering 

Kursledare: Johanna Bernhardson, dokumentärfilmare och pedagog 

Alla kan göra film! Många kulturutövare söker nya vägar att nå ut till sin publik nu under pandemin och upptäcker möjligheterna med korta filmer som kan distribueras via digitala kanaler, exempelvis sociala medier och hemsida. Med mobiltelefon och ett enkelt redigeringsprogram har du allt du behöver för att komma igång.
Under två tillfällen får du lära dig grunderna för dokumentärt filmskapande och chansen att just din film visas under SM i Minutfilm som är en av tävlingsgrenarna på Sveriges Kortfilmfestival 2021! Årets tema är ”Tid”, och under kursen använder vi oss av samma tema. 
Kursen hålls digitalt via Zoom och är uppdelad i två delar, med en hemuppgift som ska göras mellan kurstillfällena. Länk till kursen skickas ut till anmälda inför första kurstillfället. 

Kursdatum, steg 1: 27 januari kl 18.00-20.00
                    steg 2: 10 februari kl 18.00-20.00 

Sista anmälningsdag är den 24 januari. Antalet platser är begränsat. Anmäl dig längst ned på denna sida.

Krav: Inga förkunskaper krävs. Kursdeltagare behöver tillgång till en mobiltelefon med filmmöjlighet samt redigeringsprogrammet iMovie för Mac-dator, Ipad eller Iphone. Programmet går enkelt att ladda ner till din enhet, kontakta kursledaren för vägledning: johanna@subjektobjekt.se 

Kursen är ett samarbete mellan Sveriges Film- och Videoförbund (SFV) och Kulturens.  

Kursens upplägg: 
Steg 1: Att göra film – inspirationsföreläsning med Johanna Bernhardson
Filmskapandets grunder gås igenom, från idé till gestaltning, scenografi och ljud.  Tillsammans brainstormar vi kring temat ”tid” och inspireras av exempel på olika typer av kortfilm. Fokus ligger på dokumentärt berättande, men kunskaperna går även att använda i skapande av fiktion. Syftet med föreläsningen är att inspirera deltagarna till att våga komma igång med sitt eget filmskapande. De tekniska grunderna för filmning med mobiltelefon och redigering i programmet iMovie gås igenom. Inför andra kurstillfället lämnar deltagarna in en hemuppgift, i form av en kort film som de sedan får feedback på. 

Steg 2: Feedback-session 
Vi går igenom deltagarnas egna filmer och ger varandra feedback. Utöver detta finns även möjlighet till enskild feedback med Johanna. Tips ges också inför fortsatt redigering på egen hand. 

Om kursledaren: Johanna Bernhardson började med film 1996 med scenografin till Roy Anderssons ”Sånger från andra våningen”. Hon gjorde första dokumentärfilmen ”Det svarta fåret” 2004 och har sedan dess gjort nio filmer till som visats på festivaler och TV.  Johanna är specialiserad på kort dokumentär och experimentell film. 

Johanna undervisar på Göteborgs Folkhögskola Filmproduktionslinjen samt håller workshops i Personligt Berättande i Sverige och utomlands. Masterexamen i Filmscenografi från HDK 2003. Master i Filmisk gestaltning från Akademin Valand Film 2016. 
Läs mer om Johanna och hennes filmer på www.subjektobjekt.se