Webbsänt samtal om midsommarstångens betydelse

Datum och tid: 22 juni kl. 12.00-13.00

Plats: Kulturens Facebooksida

Medverkande: Jonas Ringdahl, Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth

Midsommarstången är ett av midsommarens mest välkända inslag. Men vad symboliserar den egentligen – sommaren, svenskheten, fruktbarheten eller något helt annat? I ett samtal mellan Tora Wall, Tommy Kuusela och Maria Björkroth får vi höra om midsommarstångens och midsommarens traditioner och historia, symboler och lokala variationer. Hur har det varit och hur är det nu? Samtalet leds av Jonas Ringdahl från Svenska Folkdansringen.

Evenemanget är en del av Svenska Folkdansringens tredelade midsommarfirande, som sker i samarbete med Kulturens. Läs mer längst ner i texten.

GÖR SÅ HÄR FÖR ATT TITTA
Ingen föranmälan krävs.

Se utsändningen via denna länk: https://www.facebook.com/Kulturensbildningsverksamhet

OM DE MEDVERKANDE

Jonas Ringdahl har varit medlem sedan 12-årsåldern i Svenska Folkdansringen och har därmed varit engagerad i 38 år. Han är och har varit ledare för dans, dräkt och slöjd samt är lekledare på bland annat midsommarfiranden. Jonas är intresserad av folklivshistoria och har arbetat mycket med kommunikation och dialogsökande.

Tora Wall är folklorist och författare. Hon är även aktiv som föreläsare och medverkar ofta i radio- och TV där hon gärna berättar om traditioner och folktro. Tora är för närvarande knuten till Åbo akademi och har tidigare arbetat länge på Nordiska museet.

Tommy Kuusela är doktor i religionshistoria och forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen. Han är en van folkbildare och brukar resa land och rike runt för att föreläsa om folkliga traditioner, samt hörs ofta i radio och poddar, bland annat varje månad i den populära podden När man talar om trollen. Han har skrivit runt femtio artiklar om myter och folklore. Om just midsommar har han dels skrivit om midsommarstänger i Östergötland i boken Den glömda konsten: folkkonst i Östergötland (2018), dels om folklig kärleksmagi med anknytning till midsommar i årsboken Hälsingerunor (2017).

Maria Björkroth är antikvarie och førstekonservator på Setesdalsmuseet i Norge.

Intresserad av fler digitala midsommaraktiviteter? Folkdansringen och Kulturens anordnar även följande:

Kransbindningskurs: https://www.kulturens.se/kransbindning
Midsommarfirande: https://www.kulturens.se/en-midsommarstangsdrom/

Vid frågor kontakta Sofia Nygren sofia.nygren@kulturens.se