EUROPEISK FESTIVAL I SALA 26-28 maj   

EUROPEISK FESTIVAL och VMoD i Västmanland 

Firar vi in våren med en EUROPEISK FESTIVAL i Sala under projektet Världens Musik och Dans i Västmanland.

I Sala avslutade vi förra året med att ställa till världens fest under ett integrationsprojekt ”Mötas i Dans och Musik” som VMoD arrangerade. Med hjärtat bultade för den världsmusik och världsdans som finns i Västmanland idag möttes vi och dansade och spelade tillsammans. Det blev en succé med många fina möten mellan traditioner från Somalia, Burundi, Palestina, Syrien och Sverige. Vi tar nu och bjuder in några närmare grannar för att starta sommaren med dans och musik från Frankrike (Breton), Österrike och Spanien.

 

Du som deltagare kan under helgen gå på ett antal kurser och njuta annorlunda konserter i det gamla badhuset ”Blå Salen”, nu ombyggt till konsertsal i Sala.

 

I en workshop får du prova på folkdans från Breton med inresta Gaïa Homan och Mael Lhopiteau från Frankrike. De kommer med dans, musik och sång guida oss igenom de geografiska dialekterna i denna tradition, som i likhet med den svenska polskan innehåller dialektala skillnader i sitt utryck.

 

Du kan också gå en rymt workshop där du får bekanta dig med den spanska flamencons tolvtakt, likväl som skapa egna improvisationer till musik. Du använder din kropp som instrument, ledd av dansaren Pia (del Norte) Pohjakallio.

 

Har du hört hur dansrepertoaren från Alperna låter? Nu har du möjlighet att lära dig några låtar från denna tradition med Valentin Arnold som reser hela vägen från Österrike för att träffa oss i Sala.

 

Om man inte vill agera själv, kan man komma med stora öron och lyssna på två konserter. Vi inleder fredagen med en premiär konsert, det allra första mötet mellan Arnold Valentin (säckpipa och trumman Mizhar) och nyckelharpisten Josefina Paulson som utforskar likheter och skillnader i sin traditionsmusik, tillsammans med publiken. En resa upp i Alpernas höjder och ut över Västmanlands slätter och vi har ingen aning om vart det bär av och var vi kommer att landa. Vi avslutar lördagen med en solokonsert med harpisten Mael Lhopiteau från Frankrike som kommer att spela traditionsmusik från hela Europa på sin harpa. Här har du möjlighet att uppleva musiken i rummet på ett helt nytt sätt, i horisontellt läge. Stolar kommer att finnas, men rum kommer att göras för den som tagit med ett liggunderlag och vill njuta musiken på golvet.

 

Det är dock inte slut på lördagen! Mellan klockan 11 och 15 på söndagen har vi drop in verkstad. Då är alla barn välkomna, från 5 till 100 år!, att bygga sin egen flöjt och lära sig spela en trudilutt på den. Folkmusikerna Jonas Åkerlund och Fredrik Bengtsson kommer att finnas på plats och hålla låda!

 

Du kan köpa ett festivalpass för alla aktiviteter på plats, eller köpa separata biljetter till konserterna och inträde till de olika kurserna på plats. På söndagen är det fri entre och material till verkstan ingår, det är bara att låta kreativiteten flöda!