Instrumentalistkurs för blåsare och slagverk online.

Längtar du efter att spela i orkester och kanske känner du att den personliga formen är lite ringrostig? Då kan en instrumentalistkurs vara något för dig. 

Under kursen kommer du att få jobba med duktiga instruktörer som är specialiserade på just ditt instrument. Presentation av instruktörerna finns längre ner på sidan.

Följande instrument ingår i kurserna: Flöjt, Klarinett, Saxofon, Oboe, Fagott, Valthorn, Trumpet, Kornett, Althorn, Bariton, Euphonium, Trombon, Tuba och Slagverk. 

Vem vänder sig kursen till? 

Kursen vänder sig till alla er som spelar blåsinstrument och slagverk, från dig som har spelat orkester några år till erfarna musikanter med ett brett musikaliskt kunnande. 

Kursupplägg

Gruppen kommer tillsammans att jobba med och gå igenom uppvärmning, andningsövningar, tonbildning, tekniska övningar med mera. Du kommer få hjälp att hitta ny repertoar för ditt instrument. 

Du får också tips på hur du skapar en bra övningsrutin och vad som bör ingå. 

Du kommer få övningar av din instruktör som du förväntas jobba med mellan träffarna. 

Ta chansen att få en nystart på ditt musicerande och kom bättre förberedd till din orkester när den startar sin verksamhet igen. 

Kurstillfällen

Onsdagar 14 april, 21 april och 5 maj klockan 19.00 – 20.30, Saxofon – Tuba – Flöjt – Trumpet och Kornett

Torsdagar 15 april, 22 april och 6 maj. Klockan 19.00 – 20.30, Oboe – Klarinett – Euphonium – Trombon – Althorn

Söndagar 18 april, 25 april och 9 maj klockan 18.00 – 19.30, Fagott – Valthorn – Slagverk

Kurserna genomförs som folkbildning hos Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Svensk Musik med Mission.

Kursen är kostnadsfri, begränsat antal platser. Anmälningsformulär finns längre ner på sidan.

Sista anmälningsdag söndagen den 11 april.

Vid eventuella frågor om kursinnehållet, kontakta Anders Lundin, musikkonsulent SMM, 0735–459812 

Övriga frågor kontakta Anna Åhlin Orwin, verksamhetsutvecklare Kulturens via mejl anna.ahlin.orwin@kulturens.se

lkommen! 

Presentation instruktörer

Elin Olstorpe, Flöjt 

Elin Olstorpe är utbildad flöjtist och flöjtpedagog vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg. Hon har också en magisterexamen i tidig musik från Conservatorium van Amsterdam. 

Till vardags arbetar Elin som flöjt- och orkesterpedagog på Ronneby Kulturskola och frilansar som barockflöjtist i norra Europa. Hon är medlem i den lrenommerade ensemblen Göteborg Baroque sedan starten 2005 och medverkar på ensemblens senaste cd-inspelning som fått lysande recensioner. 

Malin Klingborg, Oboe 

Malin började sina oboestudier på Södra Latins musikgymnasium 1996. Sedan fortsatte hon på Musikhögskolan i Malmö och Felix Mendelsohns Hochschule für Musik und Theater i Leipzig. Hennes lärare under högskoleåren var Ole Henrik Dahl, Sven Buller, Christian Wetzel, Gundel Janemann och Henrik Wahlgren. Efter studierna fick Malin anställning i Marinens musikkår där hon arbetade under ett år. Efter det frilansande hon i framförallt Malmö och Köpenhamn innan hon blev anställd som solooboist i Wermland Operas orkester i Karlstad 2010. Efter sju år på den positionen flyttade Malin åter hem till Stockholm där hon sedan dess har haft sin utgångspunkt som frilansande oboist. Förutom att arbeta med orkestrarna i Stockholm så är Malin även solooboist i Uppsala kammarorkester och hon reser regelbundet till landets övriga orkestrar och blir även flitigt anlitad i Danmark och på Island. 

Kristina Lindby, Klarinett 

”Kristina Lindby kommer från Gammelgarn på östra Gotland och började spela klarinett i kommunala musikskolan när hon var tio år.  

1996 flyttade hon till fastlandet för att studera musik på heltid och efter två år på Lunnevads folkhögskola fortsatte hon sina studier vid Kungl. Musikhögskolan i Stockholm där hon tog både musiker- och instrument lärarexamen.  

Därefter kombinerade hon dirigentstudier med att frilansa som klarinettist och undervisa på kulturskola. Hon var även dirigent i 12 år för Täby Blås.
Sedan hösten 2009 är Kristina anställd i Gävle Symfoniorkester och har nu det vackra djupblå konserthuset invid Gavleån som sin arbetsplats. Hon är särskilt engagerad i alla de projekt orkestern gör för barn och ungdom, brinner för undervisning och alla former av samarbetsprojekt mellan professionella orkestrar, elever och fritidsmusiker. 

Johan Henningsson, Saxofon 

Johan Henningsson är utbildad instrumental/ensemblepedagog vid Musikhögskolan i Göteborg. Han är lärare på Musiklinjen, Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping och undervisar i Saxofon, Flöjt, ensemble, improvisation, ensembleledning, musik och samhälle och leder skolans storband. Johan jobbar också som frilansmusiker f.a. i trion Henningson & Glans som gör allt från klassiska konserter till underhållning. Dessutom är han saxofonist i Tranås storband som spelat med blaLaGaylia Fraizer, Svante Thuresson, Peter Asplund m.fl. 

Johan har tidigare jobbat i kulturskolor och på estetiska program med inriktning musik.

Rikard Peterson, Fagott 

Rikard är fagottlärare på Ekerö Kulturskola sedan 2006, och studerade innan dess vid Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå. 

Han är inte specialiserad på någon genre, men är nyfiken på allt. ”De flesta förväntar sig att bara höra Fagott i klassisk och tidig musik, men det finns ingen anledning till att inte en fagottist också kan spela folkmusik, blues eller jazz…” 

Jonathan Jennesjö, Trumpet och Kornett 

Jonathan Jennesjö är trumpetare och kornettist med bakgrund i Frälsningsarméns musikkår i Lidköping, där han undervisades av sin far.
Under gymnasietiden studerade han för Bo Nilsson och efter det på Musikhögskolan i Malmö för Gustav Melander och Håkan Hardenberger.
Idag bor Jonathan i Stockholm och är verksam som frilansmusiker. Han har spelat med orkestrar som Nordiska Kammarorkestern, Norrlandsoperan, Marinens Musikkår, Livgardets Dragonmusikkår, Malmö
Symfoniorkester, Läckö operan och c / o C
hamber Orchestra.
Sedan 2019 är Jonathan principal kornettist i Solna Brass och är verksam i en mängd olika kammarmusik konstellationer. 

 —

Eva Störholt, Valthorn

Som 8-åring började Eva spela fiol i Gislaveds Musikskola. Några år senare flyttade hon till Fristad där blåsmusiken blomstrade och vid 12-års ålder la hon fiolen på hyllan för att i stället börja spela valthorn i en väldigt aktiv förening och musikskola. Ganska omgående kom hon med i ett antal orkestrar och ensembler, så det blev många konserter, resor och festivaler.

Efter studier på Billströmska folkhögskolan Tjörn, som då hade en nystartad blåsmusiklinje, fick Eva 1986 jobb i dåvarande Spårvägens Musikkår, som senare blev GöteborgsMusiken och Göteborg Wind Orchestra. När GWO har uppdrag inom försvaret eller spelar stående på gator och torg, är det Eva som håller i tambourmajorstaven. Eva var under ca 7 års tid även althornist i Göteborgs Brassband.

Eva har vid sidan av sin musikertjänst undervisat en hel del. Sedan i höstas har hon en timanställning på Kulturskolan Lerum.

 —

Owen Farr, Althorn

Owen Farr började sin musikaliska karriär med Pontypool Brass Band vid sex års ålder. 1995 blev han British Open Junior Solo Champion, och solohornist i Tredegar Town Band vid 16 års ålder. Han studerade vid Royal Northern College of Music och gick med i Williams Fairey Band medan han fortfarande var student. Mellan 2004-2015 var han solohornist i topprankade Cory Band.

Owen är en framgångsrik solist och en uppskattad och hängiven pedagog som ständigt utforskar sätt att förbättra undervisningsmetoder för det instrument han älskar.

Han undervisar bland annat vid Royal Welsh College of Music and Drama. Han är också Besson-artist, som gärna turnerar över världen för att ökar medvetenheten om althornets kvaliteter som soloinstrument.

OBS: Althornkursen genomförs på engelska.

Johannes Forsberg, Euphonium 

Johannes kommer fråÅsenhöga där han har spelat i de olika brassbanden under ledning av sin far. Han började på kornett när han var 11 men bytte till eufonium ett par år senare. Efter sin gymnasieutbildning i Gislaved sökte han sig vidare och gick ett år på Lunnevads folkhögskola men då på trombon. Året därpå flyttade han till Bergen i Norge och gick ett år på Manger folkhögskola och deras brassbandslinje.
Under tiden i Bergen spelade han soloeuphonium i Manger Musikklag och soloeuphonium i Göta Brassband som bildades 2015. Efter året på Manger folkhögskola sökte han sig vidare till Griegakademiet där han studerade euphonium med Grethe Tonheim som lärare. Efter tre år i Norge med stort fokus på brassband flyttade han hem till Sverige och Göteborg för att studera trombon på Högskolan för Scen och Musik med Ingemar Roos som lärare. 

Johannes har bl.a. jobbat med Göteborgs Symfoniker, Göteborgsoperan, teborg Wind Orchestra, Marinens Musikkår, Arméns Musikkår och Livgardets dragonmusikkår. 

När Johannes inte håller på med musik tycker han om att kolla på all form av sport men kanske framförallt fotboll och tennis. 

Endre Rydland Vetås, Trombon 

Endre Rydland Vetås är en norsk trombonist som har jobbat i Göteborgs Symfoniker sedan 2017.  

Endre är uppvuxen i brassband rörelsen i Bergensområdet och har spelat i bland andra Eikanger-Bjørsvik Musikklag 

Han har studerat vid Manger Folkehøgskule och på Norges Musikkhøgskole.

rgen Ådvall, Tuba 

rgen är tubaist i Marinens Musikkår sedan 1994 .  

Han började spela i musikskolan och blev senare musikant i Högsby Frälsningsarmémusikkår. Jörgen har varit medlem i Göteborgs Brassband under flera år och är nu medlem i Windcorp Brassband sedan starten 2005. Gjorde värnplikten som musiksoldat i Arméns Musikpluton 1991 och har efter det arbetat som musiker. Vid sidan av musiker anställningen i Försvaret har rgen även dirigerat olika musikkårer och är anlitad som gästinstruktör/dirigent/solist vid olika orkestrar i Sverige. 

Tobias Jutestål, Slagverk 

Tobias Jutestål är 26 år gammal och kommer från Stockholm. Han har utbildat sig som slagverkare på musikhögskolan ”Guildhall Schools of Music and Drama” i London. För tillfället jobbar Tobias som frilansande slagverkare i Sverige. 

När och om Coronan släpper taget om oss under sommaren har du möjlighet att fortsätta där vårens digitala studier slutade. 

26 juli – 1 augusti anordnar Svensk Musik med Mission sommarmusik kurs på Södra Vätterbygdens Folkhögskola i Jönköping. Det kommer vara samma instruktörer som vid online kurserna och dessutom ges du möjlighet att spela både blåsorkester, brassband och storband. 

Du får vara med på en utvecklande vecka med bra dirigenter, professionella instruktörer samt mycket glädje och härlig gemenskap. 

Läs mer om sommarmusik kursen på Svensk Musik med Missions hemsida. www.smm.nu 

Du kan såklart välja att enbart gå instrumentalist kursen under våren. 

Anmälan

Klicka HÄR för att anmäla dig.