Pressbild_Lussibrud_2023 small

Dalarnas lussibrud – ett luciatåg i folkton

I kalla lucianätter för drygt 160 år sedan vandrade ett luciatåg från gård till gård i Malung. De sjöng jul och lussivisor och deras klädedräkt var liksom ett vanligt brudfölje på den tiden. En Lussibrud, brudpigor, brudsvenner och spelmän.

Nu har Lussi från Malung fått sällskap av brudpigor, brudsvenner och spelmän från Floda, Mora, Rättvik och Leksand.

Älskade adventssånger möter Dalarnas rika dräkttradition i ett nyskapande luciatåg! Solister, körsångare och spelmän tolkar vår fängslande folkmusikskatt i en färgsprakande konsert som sprider värme i december.

SPELDATUM
Malungs kyrka 9 dec kl. 14:00
Mora kyrka 9 dec kl. 19:00
Siljansnäs kyrka 10 dec kl. 14:00
Bjursås kyrka 10 dec kl. 19:00
Floda kyrka 11 dec kl. 19:00

Boka biljett

Alla deltagare är klädda i traditionella dräkter och musiken som vi presenterar är från vår lokala folkmusikskatt. Konserten ger lyssnaren en upplevelse både visuellt genom de färgstarka dräkterna och musikaliskt med både sångsolister, kör och spelmän. Musiken är från Dalarnas traditionella folkmusikskatt och kommer att arrangeras för kör, ensembler och solister. Publiken kommer att känna igen koraler, visor och låtar men ges nya upplevelser med nya arrangemang som berör.

I samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet och Folkmusikens hus.

Solister: Sofia Sandén, Maria Ähdel, Erik Nilsson.
Spelmän: Grop Mikael Sjögren, Matts Arnberg, Maria Sjögren, Täpp Ida Almlöf, Mia Jones, Gustav Melén, Erik Arnberg, Jan-Anders Ernlund.
Luciakören. körsångare från hela Dalarna.

Projektledare: Anna-Karin Jobs Arnberg, Täpp Lars Arnesson.
Konstnärliga ledare för musik: Maria Sjögren och Maria Ähdel.
Musikarrangemang: Grop Mikael Sjögren och Maria Ähdel.

Tips är även denna digital föreläsning där Täpp Lars Arnesson och Anna-Karin Jobs Arnberg berättar om sin research och arbete inför projektet Dalarnas Lussibrud – ett luciatåg i folkton:

https://www.kulturens.se/kurser/dalarnas-lussibrud-anna-karin-jobs-arnberg-tapp-lars-arnesson-berattar/