1. Kulturens.se
  2. /
  3. ledarintroduktion
hands

Ledarintroduktion

Välkommen till Kulturens! Vi är glada att du vill vara ledare hos oss och ser fram emot samarbetet. Här följer en kort introduktion av det viktigaste du behöver veta.

Introduktion 

Som ny cirkelledare och ledare hos Kulturens kommer du ha ett introduktionssamtal med din verksamhetsutvecklare. Därefter kan du genomföra Kulturens ledarutbildning som självstudier. Information finns här – ledarutbildningen. Hos Kulturens registreras och redovisas verksamhet elektroniskt. För att kunna föranmäla och redovisa närvaro måste du först ansöka om ett konto till e-tjänsten.
Du får sedan ett mail med inloggningsuppgifter. Innan du börjar använda vår e-tjänst: I e-tjänsten finne en guide för hur den fungerar. Innan du börjar registrera cirklar och annan folkbildningsverksamhet till se till att du har cirkelns arbetsplan klar.

Ansök om konto för digital rapportering här

Föranmälan 

När du har tillgång till e-tjänsten kan du föranmäla den verksamhet som planeras. Om du är osäker på vad som räknas som folkbildning kan du kontakta oss för att bolla din idé.
Kulturens granskar och godkänner sedan föranmälan. Godkänd lista aktiveras och är redo för löpande redovisning. Så fort din cirkel är godkänd får du ett mejl om detta.

 

Redovisning och signering

Du som ledare sammanställer och redovisar genomförd folkbildningsverksamhet i e-tjänsten. Det är mycket viktigt att du är noggrann med datum, tider och lokal så att allt blir rätt i redovisningen. Närvaron ska alltid rapporteras i närtid i samband med varje sammankomst. Vid cirkelperiodens slut signerar du listan. Om du som ledare inte varit med vid alla tillfällen är det viktigt att även den vikarierande ledaren signerar närvarolistan.

Så funkar folkbildningen

Folkbildning är den verksamhet som sker i din förening eller i din grupp och som innebär ett lärande tillsammans. Du kan redovisa folkbildningsverksamhet oavsett om det sker fysiskt eller på distans, viktig är att alla måste närvara samtidigt. Exempel på verksamhet är kursverksamhet, musikrepetition, konserter, föreläsningar, workshops, vernissager med mera. Inom folkbildningen används ordet "studietimme", som är 45 minuter. Nedan ser du de viktigaste kännetecknen för de olika verksamhetsformerna. På vår hemsida kan du ta del av fullständiga regler och riktlinjer för folkbildningsverksamhet.

Kulturens-collage

Folkbildningens verksamhetsformer – vad skiljer dem åt?

Verksamhetsformer@1x
Kulturprogram

Ett kulturprogram är en offentlig föreställning/konsert/föreläsning eller liknande. För att räknas som ett nytt kulturprogram måste publiken bytas ut med en paus på 30 minuter mellan programmen. En konsertkväll med många olika artister men med samma publik räknas som ett kulturprogram.

Vad krävs och vad får du?

Deltagare och publik måste känna till att de deltar i Kulturens verksamhet. Som ledare i en cirkel är det ditt ansvar som ledare att informera om detta. Alla cirkeldeltagare och cirkelledare i studiecirklar och annan folkbildningsverksamhet är försäkrade vid resa till och från samt under träffar. Folkbildningsverksamhet kan inte bestå av föreningens ordinarie verksamhet, så som styrelsemöten eller administrativ verksamhet.

Distans

Folkbildningsverksamhet kan genomföras på distans. Deltagarna behöver alltså inte befinna sig i samma rum utan kan kommunicera i realtid med hela gruppen via exempelvis telefon, videolänk eller chattforum. 

riccardo-annandale-7e2pe9wjL9M-unsplash

Vår värdegrund

Du som cirkelledare är en del av Kulturens och som en del av verksamheten ska du också stå för vår värdegrund. Kulturens kvalitetspelare ger ett ramverk för vår verksamhet såväl som våra ledare. Innehållet skapar du som cirkelledare.

LÄS MER OM KULTURENS KVALITETSPELARE

Om Kulturens

Kulturens är studieförbundet för kulturutövare. Vi arbetar för att alla ska kunna ta del av och utöva kultur i hela landet och bedriver folkbildningsverksamhet inom sång, musik, dans, teater, filmskapande, bild och form,slöjd och hantverk etc. Kulturens startades av sex rikskulturorganisationer år 2010 och är partipolitiskt och religiöst obundet. Idag har vi 17 medlemsorganisationer.

Regioner och orter

Kulturens är uppdelat i sex regioner. Vår musikverksamhet Evelyn finns på elva orter runt om i landet: Luleå, Piteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Västerås, Örebro, Jönköping, Göteborg, Karlskrona och Malmö.

Medlemsorganisationer

Kulturens har 17 medlemsorganisationer som tillsammans representerar en stor bredd inom landets kulturliv. De är alla rikstäckande ideella kulturorganisationer.