Bild på Zeryan som sminkar Rebecka
Zeryan Abdullahi testar att sminka en blåtira på Rebecka Nilsson Pedersén, 9 år, som har följt med mamma Annelie Nilsson till Värmlands Filmförbund och Kulturens studiecirkel i filmskapande.
Foto: Lovisa Lagneryd

 

”Jag har lärt mig att vara mer orädd”

En isig vinterkväll träffas Värmlands Filmförbunds studiecirkel för att lära sig mer om mask och sminkning. Filmmanuset som gruppen har skapat under hösten har titeln Fredagsmys som arbetsnamn. Nu provar deltagarna att sminka blåtiror på varandra, inför den stundande filminspelningen.

Zeryan Abdullahi fick filmidén efter att ha medverkat i några olika filmprojekt som bland annat visats på kortfilmfestivalen Filmörnen i Karlstad.

– Filmerna som jag har varit med i tidigare är främst komedier och jag blev intresserad av att göra en annan slags film med budskap och djup. Det var så jag fick idén till Fredagsmys som handlar om civilkurage. Med den vill vi skildra att det mest otäcka som rör våld i hemmet inte bara är våldshandlingen i sig, utan alla människor runtom som ser men inte agerar.

 

Alla i gruppen kompletterar varandra

Zeryan arbetade fram manuset under höstens cirkelträffar tillsammans med Erik Fasth, Omed Latif, Sabina Schumann och Annelie Nilsson som är de övriga medlemmarna i gruppen. Nu är manuset färdigt och gruppen packar upp sminkpaletter samtidigt som de diskuterar passande inspelningsdatum och möjliga skådespelare.

Under kvällens träff får de besök av Peter Persson som är van att jobba med mask vid filmproduktioner med en snäv budget.

– Utgå från färgerna mörklila, gult och svart och sudda kanterna så att färgerna smälter in i varann. Överdriv först så kan vi tona ned det sen, säger Peter till gruppen som får prova att sminka blåtiror på varandra. Samtidigt visar han hur man kan bygga en sårskada i sin handflata med hjälp av flera lager latex.

– Det som är roligt med att ha en studiecirkel tillsammans är att vi alla kompletterar varann, berättar Zeryan medan hon tar fram penslar. Det är väldigt spännande att börja från ingenting och sedan successivt skapa och utveckla en händelse tillsammans. Så att man med slutresultatet kan beröra publiken, och få de som ser filmen att känna något och prata med varann.

 

Vad har du lärt dig från föreningens cirkelträffar under hösten?

– Att våga, säger Zeryan. Jag har lärt mig att våga testa idéer och att våga fråga. Jag har lärt mig att bli mer orädd. Tillsammans i vår grupp kan vi prova olika idéer och hitta det som är viktigt.

 

Läs mer om föreningen

Föreningens studiecirkel i filmskapande arrangeras i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet. Läs mer om Värmlands Filmförbunds verksamhet på www.varmlandsfilmforbund.se eller deras Facebook-sida.