Folkbildning på distans – Kulturens idébank

Möjligheterna till folkbildning på distans är nästan obegränsade – testa och experimentera dig gärna fram för att skapa nya sätt. I denna guide finner du tips, råd och inspiration kring hur man kan mötas online och skapa folkbildning på distans.

 

 

Filma och redigera

Se videoproduktion.


Håll kontakten

Det viktigaste i att genomföra folkbildning på distans är att ha en bra kommunikation med deltagarna. Lyckosamt nog så är möjligheterna nästan obegränsade, och ni måste bara hitta det vektyg eller kombination av verktyg som passar er.

Videomöten

Den kanske mest uppenbara lösningen för digital kommunikation är videomöten som gör det möjligt att mer eller mindre flytta det som tidigare varit fysisk verksamhet online. De flesta tjänsterna för detta är lätta att använda oavsett om man deltar från dator, tablet eller smartphone.

Läs mer om videomöten här. 

Chatt

Chatt är ett bra sätt att hålla kontakten som möjliggör för deltagare att delta när de har tid. Till exempel kan chatt användas för planering eller utbyte mellan träffar. Tänk på att göra det tydligt vad en chatt ska användas för – är det en social chatt där man får skriva vad man vill eller är den avsedd för att ledare ska kunna skcika ut material och information? Om detta inte är tydligt finns det risk att infomration “drunknar” i chatten och inte kommer fram till personer som exempelvis inte är intresserade av att läsa orelaterade långa diskussioner. Kanske borde ni starta flera olika chattar istället för att ha allt i ett?

Två välkända alternativ för chatt är facebook Messenger och WhatsApp. Ett mer avancerat alternativ är Slack där man kan skapa olika kanaler för olika ämnen. Detta är ett bra alternativ för intern kommunikation till exempel i en styrelse eller projektgrupp.

Diskussionsgrupper

Om man behöver mer struktur eller funktioner än vad chatt erbjuder är diskussionsgrupper/forum kanske att föredra. I ett sådant kan ni lägga upp bilder/videor/textinlägg och starta diskussioner om olika ämnen. Här finns flera alternativ:

  • Ett enkelt alternativ är att starta en facebookgrupp.
  • Man kan lägga upp ett eget diskussionsforum på ett webbhotell eller använda en tjänst såsom proBoards.
  • Ett popultärt alternativ är Discord. Förutom de vanliga funktionerna som att göra inlägg, ladda upp bilder osv finns här också inbyggda funktioner för röstsamtaal och videomöten.

Telefon

Trots alla nya webbtjänster kan ibland telefon vara det enklaste sättet att få kontakt, särskilt i grupper där teknikkunnandet är bristande. Som samverkanspart hos Kulturens finns möjlighet till att använda vår telefonkonferenslösning. Kontakta info@kulturens.se för att boka ditt möte.


Inspiration – mötesformer och onlineaktiviteter

Föreningen Skuggborgen gjorde tillsammans med konstnären Julia Pivén en digital rundvandring när vernissagen var tvungen att ställas in:

Från Kulturens Julkalender: Järfälla Spelmän har gjort “digitala träffar”. Här lär Lars Lindkvist ut ”Kolarängsschottis” till bakgrundsmusik och dansinstruktion, medan spelmanslaget deltar och spelar med hemifrån. Efteråt träffas man via Zoom för att diskutera vidare och bibehålla gruppkänslan.


Livestreaming

Se streaming.


Musicera på distans

Jamulus

Ni som försökt sjunga tillsammans över Zoom eller annan videokonferens har säkert upplevt att det är i princip omöjligt att hålla ihop på grund av fördröjningar. Jamulus är ett verktyg som möjligör att sjunga tillsammans online med låg fördröjning. Det kan användas av band, körer och orkestrar. Att komma igång kräver visst teknikkunnande och införskaffande av ljudkort, hörlurar och mikrofon för medlemmarna. Belöningen är på riktigt kunna musicera tillsammans över internet. Här nedan kan ni se och lyssna på när Jamulus Storband har konsert på distans.

Läs mer om Jamulus på jamulus.io.

We are Voice

We are voice är ett verktyg för körer. Här kan du hitta förinspelade verk men du kan också själv spela in musik och vilket möjliggör att samarbete i en kör på distans.

Läs mer om We are Voice på wearevoice.se

Chorus Class

Ett annat verktyg för körer är Chorus Class där man kan spela in stämmor och öva.

Läs mer om Chorus Class på chorusclass.se.


 

Streaming

Tekniken kring streaming har möjliggrort för vem som helst att “direktsända” i princip vad som helst till resten av världen. I grunden kan det vara väldigt enkelt – en telefon och en internetuppkoppling räcker långt. Vill man ha ett mer professionellt resultat krävs betydligt mer i form av teknik och kompetens, men med en mindre budget och lite research kan man komma en bra bit.

Några tips:

Streaming med smartphone och dator

Det enklaste sättet att streama på är onekligen att använda sig av en smartphone.Det finns dock också en del begränsningar med denna typ av streaming. Om du vill försöka dig på något mer avancerat såsom att använda flera kameror eller att lägga till grafik eller spela upp förinspelade inslag är dator ofta det enda möjliga alternativet.

När du streamar från en dator använder du något som kallas för RTMP-kodare. Detta är ett program som tar in video och ljud från dina inkopplade enheter och skickar en färdig stream till er plattform. Några av de vanligaste programmen är Streamlabs, OBS och Xsplit. Streamlabs rekommenderas ofta till nybörjare då användargränssnittet är enklare än OBS och det är gratis.

När du streamar med dator – tänk på att:

  • Om du vill koppla in en system- eller videokamera till din dator krävs att kameran har thetherfunktion eller att du använder ett “capture card” eller bildmixer till din dator. Du kan inte utan vidare koppla in en kamera till HDMI-utgången på din dator.
  • Om du använder olika enheter för ljud och bild – kontrollera att det inte är skillnad i fördröjningen mellan dessa. Om det är skillnad kan du matcha dessa genom att ställa in en kompenserande fördröjning i din RTMP-kodare.

Rättigheter

Glöm inte bort att hålla koll på vilka rättigheter som gäller när du streamar musik på internet. Läs mer om detta hos STIM.


Videoproduktion

Filma

“Hur filmar man bra?” Detta är en fråga med många svar – och till stor del beror det på vad det är du ska göra. Alla film- och videoproduktioner har sina utmaningar och för en bra produkt krävs också att redigeringen görs på ett passande vis. Glöm inte heller ljudet – bra ljud är lika viktigt som bilden. Du kan ofta öka kvaliteten på det du filmar genom att använda en extern mikrofon – detta finns både till smartphones och till system- och videokamweror som har en mikrofoningång.

Här nedan listar vi några videor med bra tips om filmning:

Den världskända youtubern Casey Neistat om hur han förhåller sig till filmskapande på ett sätt som sätter berättandet i fokus istället för tekniken. Om hur man kan göra mästerverk oavsett vilken utrustning man har tillgång till. Videon har ett par år på nakcen – så de utrustningstips som förekommer är inte helt aktuella.

Ytterligare en video med Casey Neistat, om hur han gör vloggar – videor där ett personligt berättande står i fokus. Detta är ett populärt och engagerande format:

Peter McKinnon om grundläggande kamerateknik. De begrepp som används är främst relevanta för dig som fotar eller filmar med en systemkamera:

Del 2 av Peters “Camera Basics”

Del 3 av Peters “Camera Basics”

 

Ali Abdaal om att filma med smartphone: