Vad är Suffra?

På ert möte kommer Suffra användas för att rösta, yrka och andra viktiga saker som sker under ett möte. Suffra är en webbtjänst, och körs direkt i din webbläsare (Microsoft Edge, Mozilla Firefox, Google Crome eller Safari)

På denna sida finner du info om vad Suffra är och hur du använder det.

Hur används suffra?

Suffra används tillsammans med videokonferens, till exempel Zoom. Eftersom att båda tjänsterna kommer användas samtidigt så är det bra om du kan ha båda uppe på samma gång. Därför rekommenderar vi att du använder två skärmar:

BästFungerar också
Suffra på din mobil eller surfplatt – Zoom på din datorZoom och Suffra på en och samma dator
Zoom på en dator – Suffra på en annan dator
Zoom på en dator- Suffra på en extra skärmUndvik om möjligt:
Zoom och Suffra på samma mobil, tablet, iPad eller liknande 

Viktigt! Suffra fungerar inte med gamla Internet Explorer. Använd en modern och uppdaterad webbläsare såsom Google Chrome, Mozilla Firefox, Microsoft Edge eller Safari.

TESTA SUFFRA!
Det lättaste sättet att lära sig Suffra är att testa! När du fått dina inloggningsuppgifter (som skickas av freddy@suffra.se) kan du logga in och titta dig runt så att du känner dig säker på hur det fungerar. Har du frågor kontakta simon@areldata.se.

Instruktioner för deltagare

Logga in med inloggningsuppgifter (rekommenderas)

Inför mötet kommer inloggningsuppgifter skickas till din mail från freddy@suffra.se. Se till att du har dessa tillgängliga när mötet börjar. Om du inte fått dina inloggningsuppgifter – kolla gärna i skräpposten eller sök i din mail efter ”Suffra”. Du loggar in på areldata.suffra.se med ditt lösenord och användarnamn.

OBS – om du sedan tidigare varit inloggad i ett annat möte kan du först behöva logga ut från det. Du gör detta genom att trycka på följande symbol, sedan ”logga ut”:

Logga in med BankID 

Om du vid inloggning med BankID kommer till en sida som ber dig om registrering finns ditt personnummer inte på deltagarlistan. Du bör då ha fått inloggningsuppgifter från freddy@suffra.se. Om du inte är anmäld till mötet eller tillkommen i sista sekund – be mötesarrangören om en särskild inbjudningslänk.

OBS – om du sedan tidigare varit inloggad i ett annat möte kan du först behöva logga ut från det. Du gör detta genom att trycka på följande symbol, sedan ”logga ut”:

DELTAGARVYN:

När du loggat in kommer du till deltagarvyn. Högst upp på sidan (1) visas vilken punkt som nu behandlas på mötet. Lite längre ned till vänster finns talarkön (2) där alla som skrivit upp sig hamnar.

För att skriva upp sig trycker man på ”begär ordet” bland mötesverktygen (5). Bland dessa verktyg finns också möjlighet att begära replik, ordningsfråga och lämna yrkanden. Strax under verktygen visas ditt namn och ombudsnummer (6).

I deltagarvyn visas också de yrkanden som är lagda i den aktuella frågan (3). Under yrkandena finns hela föredragningslista (4).


NÄRVAROKONTROLL

När man använder Suffra kan närvaron snabbt och enkelt stämmas av. Detta görs genom en närvarokontroll där varje deltagare skriver in en kod som meddelas av ordföranden och visas i Zoom.


OMRÖSTNING

Suffras kanske viktigaste funktion är att sköta omröstningarna. Det finns så kallade ”öppna omröstningar” där alla deltagares röster blir offentliga, likt acklamation på ett fysiskt möte. Där det behövs finns även slutna omröstningar, likt att rösta med urna och lappar.


YRKANDEN

Om du har ett ändrings – eller tilläggsförslag till någon fråga kan du tillkännage det genom att lägga ett yrkande. Detta gör du enklast genom att leta upp den punkt du vill yrka på i föredragningslistan. Där trycker du på pilen till höger om punktens namn. Därefter trycker du ”Visa yrkanden” och ”Lämna yrkande”.

Uppdatera sidan

Om din webbläsare tappar kontakt med internet kan det hända att du också tappar ”Synk” med Suffra. Du märker av detta om mötesledaren säger att något ska ploppa upp på din skärm, men detta inte sker. Till exempel om omröstningsrutan inte dyker upp när det är dags att rösta.

I de allra flesta fall kan detta enkelt lösas genom att uppdatera sidan.

På dator trycker du på den runda pilen vid adressfältet. Bildresultat för update arrow png Alternativt – tryck på tangenten F5 på tangentbordet.

På tablet/iPad/smartphone/liknande så syns inte alltid pilen. Ofta kan man uppdatera sidan genom att dra med fingret uppifrån och ned.

Anledningen till att detta sker är att din internetuppkoppling är instabil. Om du använder en instabil internetuppkoppling kan du behöva göra detta flera gånger under mötet. Om du haer en bra uppkoppling behöver du oftast inte göra detta alls.

Bonus: Hindra fullskärm vid skärmdelning

Här kommer ett tips för dig som deltar med Zoom och Suffra på en (1) dator (utan extra skärm):

När skärmdelning används – alltså om någon visar sin skärm genom Zoom så kommer detta som standard göra att Zoom går till helskärm. Detta kan upplevas lite störande  då det gör det svårare att komma åt Suffra i din webbläsare när skärmdelningen är igång.

För att ta bort detta gör du såhär:

  1. När du är inne i ett möte: Tryck på den lilla pilen vid kameran i vänster nedre hörn och välj ”video settings”.
  2. Tryck sedan ”Share Screen” -> ”Maintain current size.
  3. Nu kommer skärmdelningen hålla sig inom ditt Zoom-fönster. Du kan manuellt göra fönstret så stort eller litet som du vill – och skärmdelningen kan inte ändra detta.

Du som har ett Zoomkonto kan komma åt denna inställning innan mötet genom att starta Zoom-appen på din dator (utan att gå in i ett möte) och trycka på kugghjulet i övre högra hörnet.