Inbjudan till dirigentkurs 30 september – 1 oktober 2022

Västra distriktet av Sveriges Orkesterförbund (SOF) inbjuder på nytt till en dirigentkurs i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet.

Vi definierar årets kurs som en fortsättningskurs, som förutsätter en grundläggande slagteknik och vana vid orkester/ensembleledning. Lärare är Jerker Johansson. Kursen pågår fredag 30 sept 18.00‒21.00 och lördag 1 oktober 10.00‒17.00 i Polisens Musikkårs lokaler, J.A. Wettergrens gata 2 i Göteborg. Maximalt antal aktiva deltagare är 10. 

Kursavgiften är 700:- för deltagare med hemvist i en SOF-ansluten orkester eller medlem i förening som samarbetar med Kulturens Bildningsverksamhet och 900:- för övriga. Avgiften inkluderar lunch på lördagen och fika båda dagarna. 

OBS! Nytt för i år: Vi erbjuder 15 platser för passivt deltagande, det vill säga du är med, lyssnar och lär men dirigeringsmomentet utgår. Pris 500:- per deltagare. 

Under lördagen medverkar stråkar ur Oscar Fredriks Sinfonietta som övningsorkester. Repertoaren blir Mozart: Symfoni nr 40 g-moll (versionen med klarinetter) samt avsnitt ur Mozarts Requiem och Beethovens Symfoni nr 5, sats 1. Vilka avsnitt det kommer att bli meddelas i början av hösten. 

När det gäller blåsarstämmorna vill vi lösa det genom att kursdeltagarna medverkar med sina egna instrument. Givetvis går det också bra att ni som spelar stråkinstrument medverkar i orkestern när ni inte själva dirigerar. 

Orkestern använder utgåvor från Breitkopf & Härtel till alla tre styckena. Skillnaderna mellan olika utgåvor är inte så stora, men använder ni en annan utgåva bör ni skriva in repetitionssiffrorna/ 

bokstäverna från Breitkopf i era partitur, så blir det lättare att kommunicera med orkestern. 

Anmälan senast 5 september till finn.m.rosengren@gmail.com. 

Ange om du kommer från någon orkester som tillhör SOF eller som samarbetar med Kulturens Bildningsverksamhet. 

Berätta också litet om din bakgrund som dirigent (utbildning, kurser, praktik). 

Ange också vilket instrument du vill spela i övningsorkestern. 

Meddela oss även om du har några allergier eller några särskilda önskemål när det gäller lördagens lunch. 

Kursavgiften betalar du först sedan du fått bekräftelse på ditt deltagande. 

Kursen är ett samarbete mellan styrelsen för SOF Västra Distriktet  och Kulturens