foto Klaudia Rychlik
Sveriges Film- och Videoförbund (SFV) och Kulturens bjuder in till en helt ny filmfestival i höst, ”Minutfilmsfestivalen”. Minutfilmerna som bara är 60 sekunder långa anses av många vara den nya tidens film format. Detta blir Sveriges första festival för enbart minutfilmer. Festivalen arrangeras även lokalt tillsammans med SFVs medlemsklubbar i Karlstad, Norrköping och Helsingborg. Festivalen startar på Arenan i Karlstad 6/11, fortsätter till Cnema i Norrköping 13/11 och avslutas på Dunkers Kulturhus i Helsingborg 14/11.
Helsingborg 14/11
Så var det dags för sista finalen av Minutfilmsfestivalen. Finalen går av stapeln i Helsingborg den 14/11. Vi har intervjuat Per Lundström ordförande i vår medlemsorganisation Sveriges Filmförbund om vad samarbetet med Kulturens betyder för dem, om varför de tog initiativet till att starta Sveriges första minutfilmsfestival och om deras namnbyte.
Per Lundgren – Sveriges Filmförbund f.d. SFV
Vad betyder samarbetet med Kulturens för Sveriges Film- och Videoförbund?
MÖJLIGHETER. Vi hittar hela tiden nya intressanta ekonomiska förutsättningar inom ämnet folkbildning.
Minutfilmsfestivalen är en helt ny typ av filmfestival i Sverige. Vad fick er att ta initiativet till festivalen?
Detta är den ”nya tidens filmformat” anpassat för sociala medier. Det är en konst att kunna förmedla ett budskap på 60 sekunder. Det är så framtiden ser ut.
Vad gör minutfilmsformatet så intressant?
Det är just att kunna läsa av filmarnas förmåga att utrycka en story eller instruktion i bild – i ett mycket kompakt format. Många lyckas, men inte alla.
I samband med Minutfilmsfestivalens sista semifinal så väljer ni att gå ut med ert namnbyte. Ni går från att heta Sveriges Film- och videoförbund till att bli Sveriges Filmförbund. Vad ligger bakom namnbytet?
Det har länge diskuterats att video anses lite ”mossigt” i branschen. Vi vill visa att vi är ett modernt förbund så namnet är en del i en helt ny kostym, med ny webb och ny logga och en hel del arbete med att se över förbundets värdegrund.
Norrköping 13/11
13/11 är det dags för Minutfilmsfestivalens andra final i Norrköping. Vi har passat på att intervjuat Carina Perenkranz från den lokala filmklubben Tre stjärnor om hennes tankar kring minutfilmsformatet.
Carina Perenkranz – Filmklubben Tre Stjärnor
Minutfilmsfestivalen är en ny typ av filmfestival i Sverige. Vad fick er filmklubb att engagera sig i festivalen?
Vi blev kontaktade av Per Lundgren (Sveriges Film och Videoförbunds ordförande) och tyckte att det hela lät så fantastiskt roligt.
Vad gör minutfilmsformatet så intressant?
Att många kan ta det till sig. Man kan skapa en film på en minut! Minutfilmsformatet kan bli starten för flera framtida, vassa och intelligenta filmskapare.
Vad gör ni inom er filmklubb? Vilka möjligheter och utmaningar ser du för föreningen framöver?Filmföreningen Tre Stjärnor är en relativt nystartad filmförening och denna filmfestival ser vi som ett friskt inslag vilket vi hoppas ska inspirera många aktiva filmskapare framöver.
Karlstad 6/11
Den 6/11 hålls Minutfilmsfestivalens första final i Karlstad. Vi har intervjuat Henrik Axelsson från vår medlemsförening Värmlands filmförbund om vad han tycker om Minutfilmsfestivalen och om de utmaningar som filmskapare möter.
Henrik Axelsson – Värmlands Filmförbund
Minutfilmsfestivalen är en ny typ av filmfestival i Sverige. Vad fick Värmlands filmförbund att engagera sig i festivalen?
Det var av flera olika anledningar. Vi tror att formatet kan locka fler att göra film och givetvis är det också en positiv sak att publiken bestämmer vilka som vinner. På det sättet tror jag att man stärker känslan av delaktighet eftersom både publiken och filmskaparna är en del av hela processen från start till mål.
Vad gör minutfilmsformatet så intressant?
Teknikutvecklingen gör att filmskapandet blir både enklare och svårare på samma gång. Alla har tillgång till en helt ok kamera i sin mobil, vilket underlättar – men det blir också svårare då valmöjligheterna i vad man kan göra rent tekniskt blir oändligt och det kan även te sig avskräckande. Jag tror det är enklare att få mer aktivitet bland filmskapare om ramarna skulle vara snävare.
Vad gör ni inom er filmklubb? Vilka möjligheter och utmaningar ser du för föreningen framöver?
Utmaningen ligger i att hänga med i teknikutveckling då den går snabbt. Teknik såsom kameror, ljud m.m. blir snabbare passé. Vi tittar just nu på möjligheten att renovera vår lokal samt att förnya vår teknik. Vi tror det kommer vara ett lyft för föreningen samt förhoppningsvis locka ett flertal nya medlemmar.
Upplägget av festivalen
Anmälan öppnade i juni och stängde 30 september. Alla inskickade minutfilmer rankas av en jury och målet är att samtliga filmer visas under festivalen. De 32 högst rankade kommer att tävla i en cup där festivalpubliken utgör juryn.
Minutfilmerna är rankade av en jury. Dessa kommer vara uppdelade och visas på 4 olika filmpass. I två av passen visas 30 minutfilmer i en 30 minuter lång film efter varandra medan de 32 bästa filmerna tävlar i två olika pass i form av en cup, med 16 filmer i varje! I denna cup visas två filmer åt gången, tävlar mot varandra. Här fungerar hela publiken som jury. Konferencieren avgör vilken film som vinner och vid lika resultat finns en lokal jury på plats som fäller avgörandet. En mycket uppskattad tävlingsform där hela publiken under trevliga former är engagerad. Slutligen tävlar de två vinnarna från de två olika cuperna mot varandra och de två tvåorna mot varandra.
Årets festival är totalt uppdelade på 6 olika filmpass där minutfilmerna svarar för fyra av de sex filmpassen. I det första filmpasset visas lokalt utvalda filmer och i det andra de bästa filmerna från årets kortfilmsfestival i april i år.
Ivar Fors är en väletablerad konferencier i filmsammanhang och kommer under festivalen göra ett antal intressanta intervjuer som en del i att göra ett bra inramat arrangemang.
Målgrupp
Alla som är nyfikna på att utforska film oavsett nivå. Detta gäller både etablerade och nya filmskapare, filmskolor och filmklubbar samt alla som är intresserad av att se film! Den lokala filmklubben har också möjlighet värva nya medlemmar på festivalen.
Entré
Minutfilmsfestivalen arrangeras av Sveriges Film-och Videoförbund i samverkan med Kulturens. Genom att du anger ditt personnummer när du deltar i festivalen ges du fri entré till hela programmet och hjälper oss att möjliggöra fortsatt folkbildningsverksamhet. Det är publiken som utgör festivalens jury, så med ditt deltagande i folkbildningen under festivalen blir du också en del av festivalens jury. Annars är biljettpriset 50 kronor.
För mer information om festivalen och Sveriges Film- och Videoförbund, besök:
Sveriges Film- och Videoförbund
Affisch/Bild: Fanny Andersson