Petra Shara Stoors Föreläsning "Tro inte - VET att du är någon" för deltagarna i RTSI-projektet i Stockholm.

"Folk älskar alternativkultur, de vet bara inte om det än"

En kylig höstdag under tidigt 2010-tal steg Petra Shara Stoor ur sin bil. Framför henne bredde den hälsingska landsbygden ut sig. Flyttpackningen må ha varit lätt. Det som emellertid tog plats var hennes drömmar och ambitioner – att på heltid ägna sig åt att utveckla sin konst och sitt kulturskapande.

Där, i Hälsingland, tog Petra Shara Stoor avstamp i det hon nyligen utbildat sig inom, nämligen klassiskt makeupartisteri, därtill innefattande effektsminkning och maskmakeri. Men det kom att bli skelettkonsten som definitivt förde henne in på alternativkulturens vägar. Tillsammans med sin partner Fredrik Fernlund har hon under flera år marknadsfört och sålt sina ben- och skelettkonstskapelser under etiketten Skulls & Bones Artwork.

Det som emellertid befäst Petra Shara Stoors namn hos allmänheten är det årligen återkommande vinterarrangemanget Midvinterglöd, som nu är inne på sitt femte år. Arrangemanget är mångfacetterat, och kan sägas vara en samlingspunkt för mycket av det som Petra sysslar med och vill främja:
— Midvinterglöd är ett möte mellan alternativ och traditionell kultur med ett upplägg som gör att alla, oavsett vem man är, kan ta till sig upplevelsen. Och det utan att vi tummar på den alternativkulturiga grundidén, säger Petra.

På frågan om vad som driver Petra Shara Stoor svarar hon utan dröjsmål: kreativitet – att få ägna varje dag åt att skapa och sen få se resultatet upplevas av andra. Det står snart klart att Petras tankar om kultur på intet sätt handlar om något som begränsas till föremål, attribut eller sammanhang, utan något som flyter in i livet från alla vinklar.

En annan drivkraft är viljan att stärka alternativkulturens ställning. I dagsläget agerar Petra vice ordförande i Riksförbundet För Subkultur (SUB), men är även sedan flera år aktiv inom Kulturföreningen Alternativkretsen Hälsingland, som hon var med och startade. Både Alternativkretsen Hälsingland samt SUB samarbetar med Kulturens.

När Petra Shara Stoor inte arbetar med egen konst så delar hon med sig av sitt kunnande till andra. Kursverksamhet inom konstnärslivets mer praktiska sidor är en återkommande bisyssla, bland annat hennes föreläsning: Tro inte – VET att du är någon. I titeln avspeglas det tankesätt som fört henne framåt som konstnär och som människa – det är viktigt att tro på det man gör och stå på sig oavsett vem man är.

Framtiden må sägas vara ett oskrivet blad, men för Petras och Fredriks del börjar konturerna av ännu ett steg på vägen synas. Den gamla byskola de nyligen förvärvade är planerad att inhysa Helsinglight – en plattform för kreativt skapande, makeup- och specialeffektskola, kurser, workshops, föreläsningar, konstgalleri, konserter. Folk älskar, som sagt, alternativkultur. De vet bara inte om det än.