För att möta ett ökat behov av kompetensutveckling har regeringen beslutat att studieförbunden tillförs medel för Arbetsmarknadsnära insatser på distans (AMNID). Därför erbjuder nu Kulturens avgiftsfria kompetensutvecklingskurser för dig mellan 18 och 64 år. Kurserna riktar sig till dig som är verksam inom kultursektorn och riskerar att bli korttidspermitterad, varslad, utan uppdrag eller arbetslös. Innehållet har tagits fram i samråd med Danscentrum, Musikcentrum, Teatercentrum, RFoD, Svensk Jazz samt ytterligare ett antal kulturorganisationer. Varje person kan enbart delta i en (1) av AMNID-kurserna.

Filma och redigera, streama och sända live

I den här kursen lär du dig hur du enkelt kan spela in filmer med din mobiltelefon eller kamera samt redigera dem i datorn. Vi går också grundligt igenom vad du ska tänka på när du streamar en föreställning, konsert eller annat kulturarrangemang i realtid. Målsättningen är att du ska få grundläggande kunskaper inom streamingteknik, veta vilken utrustning som behövs och få verktygen som krävs för att på egen hand kunna genomföra streamade produktioner av god kvalité.

Utrustning

I de inledande fem studietillfällena behöver du endast mobiltelefon och dator. För övrigt använder vi oss av programvaror som du kan ladda ner.

Under de senare, som handlar om streaming, behöver du ha tillgång till en dator med inbyggd webbkamera men helst en extern kamera, ju bättre kamera desto bättre kvalitet. Vissa kameror behöver ett capturekort för att funka för streaming. Datorn behöver också ett externt ljudkort (se exempel i länkarna) plus mikrofon. Vi kommer att använda en kostnadsfri mjukvara som vi laddar ner.

Länk: Förslag på ljudkort

Innehåll

 • Hur filmer kan spelas in med mobil eller kamera och enkelt redigeras i datorn
 • Vad krävs för att göra en bra stream
 • Vad finns det för verktyg för streaming
 • Genomgång av broadcast-teknik
 • Grunderna i OBS – Open Broadcast Software
 • Val av streamingplattform: olika plattformars för- och nackdelar
 • Rum och setdesign
 • Ljusets och ljudets betydelse
 • Bildsnitt och kamerainställningar
 • Bildkomposition och färgsättning
 • Sammanfattning, frågor och utvecklingsmöjligheter

Kursledare

Lucas Cuesta Peña

Frilans inom video- och mediaframställning med grunden i foto, film och postproduktion. Högskoleutbildning inom Animerad film på STDH. Exempel på uppdragsgivare är SVT, TV4 och fristående produktionsbolag. Har även lång erfarenhet av undervisning, bl a vid Biskops Arnö Nordens Folkhögskola i video som redskap.

Magda Andersson

Musiker, låtskrivare och producent med ett soloprojekt i vispopgenren samt gitarrist och sångerska i piratfolkpunkbandet Ye Banished Privateers. Högskoleutbildad i musikproduktion och låtskrivande, med en snart färdig konstnärlig kandidatexamen. Projektledare inom turnéläggning, konsertproduktion, albumproduktion etc.

Jonas Nimrodsson

Frilansande ljusdesigner inom film/tv och scenisk framställning, med rötterna i indie- och DIY-kulturen. Bakgrund som musiker och dataforskare inom kreativa sfären. Exempel på uppdragsgivare är SVT, Dramafilm, fristående artister/band och teatergrupper som Klungan/Mammas Nya Kille. Har en masterutbildning i Ljus- och scendesign för film och studio.

Tid

Kurstillfällen

10 nov – 10 dec

Tis 13:30 – 16:30

Tors 13:30 – 16:30

Kursstart

Tis 10 nov kl. 13:30-16:30

Antal tillfällen

10

Antal timmar

40 studietimmar (30 klocktimmar)

Kurs-Id

126803

Avgift

0 kr

Särskilda anmälningsvillkor

Kursen är avgiftsfri men du förbinder dig att delta. Om du uteblir utan att ha avanmält dig innan kursstart tar vi ut en avbokningsavgift på 300 kr.

För frågor och ytterligare information kontakta

christina.florell@kulturens.se