Filmskapande för nybörjare – Att göra minutfilm

Alla kan göra film! Välkommen till en crash course i filmskapande där du kommer till kursen med en filmidé och lämnar med en färdig film, som är exakt en minut lång.

Kursen är en del av att större sammanhang med bland annat en Minutfilmsfestival i november. Du som går kursen är en del av detta.

Vem kan gå kursen?

Inga förkunskaper krävs, utöver grundläggande datorvana. Alla kan göra film!

Kursen är kostnadsfri.

När är kursen?

Kursen sker online via Zoom och varje grupp träffas vid två tillfällen.

Kvällstid klockan 19.00 – 21.00.

Anmäl dig längre ner på sidan, begränsat antal platser, anmälan är bindande. Anmäl dig enbart om du kan närvara vid båda kurstillfällena.

Grupp 1 tisdagar: 4/5, 18/5 (sista anmälningsdag 27/4) Obs! Grupp 1, 2 och 3 är fulltecknade, det finns platser kvar i grupp 4 och 5

Grupp 2 onsdagar: 19/5, 2/6 (sista anmälningsdag 12/5) Obs! Grupp 1, 2 och 3 är fulltecknade, det finns platser kvar i grupp 4 och 5.

Grupp 3 tisdagar: 1/6, 15/6 (sista anmälningsdag 25/5) Obs! Grupp 1, 2 och 3 är fulltecknad, det finns platser kvar i grupp 4 och 5.

Grupp 4 tisdagar: 24/8, 7/9 (sista anmälningsdag 17/8)

Grupp 5 onsdagar: 8/9, 22/9 (sista anmälningsdag 1/9)

Kursupplägg:

Kurstillfälle 1 (2 timmar)

Inför kursen får du i uppgift att fundera på en idé till din film. Vi jobbar sedan enligt ”att en film görs tre gånger” och kikar på:

  1. Manus: Vad gör publiken intresserad av att titta vidare?
  2. Inspelning: Vilka bilder ska jag välja för min film? Du använder valfri kamera, t.ex. mobiltelefon.
  3. Klippning: Hur fungerar ett redigeringsprogram? Vi går igenom gratisprogrammen Hitfilm och Adobe Premiere Rush, men du är så klart fri att använda valfritt program.

Från kursen får du med dig kunskaper för att på egen hand kunna arbeta vidare med din film!

Kurstillfälle 2 (2 timmar)

Två veckor senare tittar vi på de färdiga minutfilmerna tillsammans. Vi delar erfarenheter och ger feedback till varandra.

Du får också tips för fortsatt filmande och hur du kan anmäla din film till Minutfilmsfestivalen i november.

Minutfilmsfestivalen genomförs i november och är ett årligen återkommande evenemang som genomförs av Sveriges Film- och Videoförbund i samarbete med Kulturens Bildningsverksamhet.


Om kursledaren:

David Wramneby är utbildad vid Kulturamas filmlinje samt Stockholms universitet och arbetar som frilansande regissör och manusförfattare, ofta med och för unga. Han har bland annat skapat TV-serierna ”12:13”, en rysare i 42 avsnitt, och “Petra & patienterna” för SVT Barn, samt flertalet reklamfilmer och prisbelönta kortfilmer.

David är även flitigt anlitad som föreläsare i filmiskt berättande. Utöver arbete som filmlärare på Malmö Latinskola håller han ofta kurser och föreläsningar på folkhögskolor, i föreningar och hos organisationer.

Vid eventuella frågor om kursinnehåll kontakta kursledare David Wramneby via mejl david.wramneby@gmail.com

Kursen genomförs som folkbildning av Kulturens Bildningsverksamhet i samarbete med Sveriges Film- och Videoförbund.

Anmäl dig HÄR